MER INFORMATION

 

Gnesta, Björnlunda, Stjärnhov och Laxne — fyra sköna delar som utgör en rik enhet!

Gnesta utgör själva hjärtat i kommunen och är vackert belägen intill Frösjöns strand. Orten, som är uppbyggd kring torget och det vackra stationhuset från tidigt 1900-tal, har vintertertid 10 870 invånare, en siffra som ökar under sommaren tack vare alla sommarboende. Orten är präglad av den handelsplats och det järnvägssamhälle den utgjordes av i forna tider. Här knyts alltjämnt viktiga förbindelser och god småföretagaranda samman. Sin litenhet till trots erbjuds sevärdheter varierad shopping, mysiga cafeer och restauranger.

Om du åker norrut från Gnesta, längs med den långsmala sjön Klämmingen, når du snart det lilla samhället Laxne, som sommartid inbjuder till fina bad- och båtturer. Vintertid bjuder orten istället in till goda möjligheter till sköna turer med långfärdsskridskor på sjön Klämmingen.

Från Laxne är det nära till Skottvångs grufva som i juli varje år bjuder in till den traditionella Kolarveckan. Östra Sörmlands Gruv-förening bygger och tänder då en kolmila som sedan kolas dygnet runt under en hel vecka. På gruvområdet finns museum, lavtorn, kolarkoja och en gammal pumpstocksborr.

Passa också på att besöka värdshuset, i det kulturbevarade maskinrummet. Vida berömt för förstklassig musikunderhållning och god mat, hög trivselfaktor!

Härifrån har du också nära till det natursköna vildmarksområdet Åkersbergslag Länk till annan webbplats. som är ett av Södermanlands mest storslagna naturområden med historiska anor från stenåldern.

Här finns många verksamma små företag och föreningar, och inte minst sevärdheter som belyser  järnhanteringens historia.
Väljer du att åka västerut från Gnesta kommer du efter en mil fram till lyckolandet för cyklister och vandrare – Björnlunda.

Här kan du övernatta på hembygdsgården som hyser ett av Sveriges minsta vandrarhem.
Björnlunda som idag har ungefär 800 åretruntboende har ett rikt småföretagarliv. I det omgivande landskapet, som består av omväxlande odlings- och skogsbygd, finns inte minst många lantbrukare. Orten har också ett blomstrande föreningsliv och möjligheterna till roliga aktiviteter är många.

Om du utgår från Björnlunda och åker ytterligare en mil västerut når du Stjärnhov. Den omgivande landsbygden utgör hem åt ungefär hälften av ortens omkring 600 invånare, och vars rikedom på sjöar och skogar lockar många besökare på sommaren.
Om du hyr en kanot och utgår från sjön Naten kan du paddla via den djungel-liknande Natängsån ut i sjön Båven som är rik på avskilda badstränder.

Strax norr om Stjärnhov, intill Gryts medeltida kyrka, hittar du Gnesta Golfklubb. Här kan du spela 18 hål i kuperad skogs- och parkmiljö med utsikt över sjöarna Misteln och Kyrksjön.  

 Växer gör vi också genom att samarbeta. Destinationsutveckling Sörmland (DUS) är processen där företag och kommuner samarbetar för att genom produktutveckling och marknadsföring öka tillväxten och lönsamheten i näringens företag.
Visitsörmland.com Länk till annan webbplats. är ett resultat av DUS-processen och Sörmlands gemensamma samverkansplattform, marknads- och säljkanal.

 

Tips till dig med husbil eller husvagn

I Gnesta kommun finns det fyra campingplatser för husvagnar/-bilar med elstolpar och fem platser utan el. Priset är 150 kr/dygn med el och 100 kr/dygn utan. Dessa platser hittar du vackert belägna något utanför tätorten Gnesta, vid Klämmingbergsbadet.

Bakom restaurangen Vita Villan på Västra Storgatan, utmed järnvägen, finns en 24-timmars parkering. Där kan du också ställa din husbil eller husvagn. Det finns dock inga faciliteter att använda sig av.

Vid Ågatan 8 i Gnesta förbereds möjlighet att både fylla på vatten och tömma latrin.


Besök Visit Sörmland här › Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.